USArie.reismee.nl

Over mij/mijn reis

[.....]

Er was nog een land dat D.E., vele jaren voor zijn geplande reis naar Engeland, had willen zien: Nederland. Hij had het zich voorgesteld als op de schilderijen van Teniers en Jan Steen, Rembrandt en Van Ostade. Hij had zich voorbereid op patriarchale goedmoedigheid en losbandige vrolijkheid, op rustige bakstenen hofjes en bleke meiden die melk inschonken.

En dus was hij naar Haarlem en Amsterdam getogen - en er zwaar teleurgesteld geraakt.

Niet dat de schilderijen hadden gelogen want hij trof wel degelijk enige goedmoedigheid en vrolijkheid, een paar aardige hofjes en een enkele melk inschenkende dienstmeid, maar die hoogtepunten waren opgegaan in een brij aan alledaagse beelden (restaurants, kantoorgebouwen, eentonige huizen, saaie weilanden) die deze Nederlandse kunstenaars nooit hadden geschilderd en die van het reizen door dat land een waterige ervaring maakten vergeleken bij een middag in de Nederlandse afdeling van het Louvre waar de essentie van de Nederlandse schoonheid in slechts een paar zalen was samengebald.

D.E. was in een paradoxale situatie terechtgekomen, waarbij hij zich meer in Nederland waande - dat wil zeggen, sterker betrokken bij de Nederlands cultuur die hij waardeerde - wanneer hij in zijn werkkamer en in een museum geselecteerde beelden van Nederland bekeek dan wanneer hij met zestien stuks bagage en twee bedienden door het land zelf eisde.

[.....]

Hij bleef voortaan thuis en omringde zich met een aantal voorwerpen die hem hielpen bij wat het fijnste is aan reizen: ernaar uitkijken.

Uit: De kunst van het reizen, door Alain de Botton (uitg. Atlas ISBN 90 450 0656I)

------------- 

Dit boek hebben we gekregen van Edwin en Martine (http://www.edwinenmartine.com/joomla/)

Zij zijn op 14 mei  2008 vertrokken voor een reis van drie jaar. 

 -----

Verhalen over:

1. Ellen en Arie,

die drie weken naar Amerika gingen. Vooral familiebezoek in Bismarck, ND en naar het Yellowstone en de Black Hills. Foto: Bornerbroek, pinksteren 2008, dromen van de prairie...

2. Fietstocht Borne-Bergamo (Arie), aug./sept. 2008

3. Thailand, bezoek aan wereldreizigers. http://www.edwinenmartine.com/joomla/